PortaliForumCalendarGalleryPytësoriKërkoRegjistrohuidentifikimi
Tema Fundit
» Viagra Generico. viagra generico differenza
Thu Aug 04, 2011 4:31 pm nga Vizitor

» hot teen sex web cam
Thu Aug 04, 2011 9:26 am nga Vizitor

» Viagra Generico. da mulher viagra generico
Thu Aug 04, 2011 8:25 am nga Vizitor

» what is the benefit of fish oil
Thu Aug 04, 2011 7:30 am nga Vizitor

» Comprare Viagra. viagra generico rivenditori
Thu Aug 04, 2011 3:44 am nga Vizitor

» Blu-ray to iPad Ripper lift Blu glimmer DVD movies exchange for iPad
Wed Aug 03, 2011 6:25 pm nga Vizitor

» Прикольные форумы
Wed Aug 03, 2011 2:17 pm nga Vizitor

» Large families and animals keep allergies at bay
Wed Aug 03, 2011 11:47 am nga Vizitor

» A useful tip
Wed Aug 03, 2011 5:06 am nga Vizitor

Top posters
FaLcOxXx (1522)
 
Alketa* (1258)
 
Aηι∂α (807)
 
thupra1 (688)
 
lO$eR (530)
 
Gressa (416)
 
*Zero Hour* (398)
 
girl-lover (328)
 
"El-Pipita" (319)
 
WhIsKeY (141)
 
Social bookmarking

Share | 
 

 Dobite embuleses

Shko poshtë 
AutoriMesazh
Alketa*
Admin
avatar

Numri i postimeve : 1258
Puna/hobi : me shkatru:P
Registration date : 12/11/2008

MesazhTitulli: Dobite embuleses   Fri Dec 12, 2008 3:43 am

Dobitë e Mbulesës

Këto ditë jemi në një udhëtim për në Xhennet. Prej fillimit të këtij udhëtimi vërejmë një shenjë në rrugë, në të cilën shkruan: “Hixhabi të shpije në Xhennetin e Mëshiruesit”.
Prandaj, jemi të detyruar që t’i dimë dobitë dhe përparësitë e hixhabit (mbulesës).


Hixhabi të bënë të devotshme
Ka thënë All-llahu i Madhëruar: “O bijtë e Ademit, Ne krijuam për ju petk që ju mbulon vendturpësinë dhe petk zbukurues. Po petku i devotshmërisë, ai është më i miri. Këto janë nga argumentet e All-llahut, ashtu që ata të përkujtojnë.” [El-Ahzab, 26] Dmth, All-llahu na ka zbritur dy lloje të petkut, petk për t’i mbuluar pjesët e turpëshme dhe pekt zbukurues “Po petku i devotshmërisë, ai është më i miri.“
Pra, petku i devotshmërisë dhe frikërrespekti nga All-llahu i Madhëruar është gjëja më e mirë me të cilën një femër zbukurohet, sepse pastërtia e brendëshme është shumë më e rëndësishme se bukurija e jashtëme. Siç thotë një poet:


Veshja më e mirë e femres është nënshtrimi ndaj urdhërave të All-llahut,
dhe nuk ka dobi nga ajo, e cila ndaj krijuesit të vet është mëkatare.


Hixhabi është pastërti e zemrës
Thotë All-llahu i Madhëruar: “... E kur kërkoni prej tyre (grave të Pejgamberit) ndonjë send, atë kërkojeni pas perdes, kjo është më pastër për zemrat tuaja dhe të tyre...” [Al-Ahzab, 53]
Transmetohet nga Aishja [radijallahu anha] se Omer ibn Hatab [radijallahu anhu] ka thënë: O i dërguari i All-llahut, tek gratë tuaja hyjnë (për të pyetur për çështje fetare) të mirët dhe të këqinjtë, do të ishte mirë t’i urdhërosh që të vendojnë vello, dhe zbriti ajeti: “... E kur kërkoni prej tyre (grave të Pejgamberit) ndonjë send, atë kërkojeni pas perdes, kjo është më pastër për zemrat tuaja dhe të tyre...” [Al-Ahzab, 53]
Siç vërehet ky ajet na ka bërë të qartë se hixhabi është mjet mbrojtës i muslimanëve nga epshet dhe sprovat dhe hixhabi është një barikadë mbrojtëse nga lakmit dhe qëllimet e njerëzve me zemra të sëmura: “...andaj mos u llastoni në të folur e të lakmojë ai që ka sëmundje në zemrën e tij, po thuani fjalë të matura.” [Al-Ahzab, 32]

Hixhabi të bën të turpshme
Ka thënë Pejgamberi [sal-lallahu alejhi ve sel-lem] “Turpi është nga imani, ndërsa imani është në Xhennet”. (transmeton Tirmidhiu, shejh Albani e ka bërë të vërtetë)
Nuk ka fare dyshim se hixhabi e bën muslimanen që ta përjetoj pozitën e saj të lartë që e ka nën hijen e ombrellës Islame. Jo vetëm kaq, por ai e bën te kujdesëshme që nga ajo të mos bëhet ndonjë nga veprat, të cilat janë në kundërshtim me pamjen e saj Islame dhe kështu hap pas hapi e shpije në shtimin e modestisë.
Ndërsa modestin ia mundësoj hixhabi. Dhe kështu një nënshtrim ndaj Krijuesit të shpije në një nënshtrim tjetër.
Ka thënë nëna e besimtarëve Aishja [radijallahu anha]: Kam hyrë në shtëpinë ku ishte i varrosur Pejgamberi [sal-lallahu alejhi ve sel-lem] dhe babi im, Ebu Bekri [radijallahu anhu], pa vello dhe thosha: Këtu është burri dhe babi im, ndërsa kur u varros Omeri [radijallahu anhu] pasha All-llahun hyja e mbuluar mirë sepse më vinte turp nga Omeri [radijallahu anhu]. (transmeton Ahmedi, Hakimi e ka bërë të vërtetë)

Hixhabi është thirje për mbulim
Ka thënë Pejgamberi [sal-lallahu alejhi ve sel-lem] : "Çdo femër e cila e heq mbulesën në ndonjë shtëpi tjetër përveç shtëpisë së burrit të saj, e ka shkyrë mburojën mes saj dhe All-llahut.” (transmeton Ahmedi, shejh Albani e ka bërë të vërtetë)
Ajo, që është kujdesur për hixhabin e saj, ka shpëtuar me mburojën e All-llahut në këtë botë dhe në botën tjetër do të jetë nga banorët e Xhennetit, i cili është vendbanim i mbrojtjes.

Hixhabi është nga natyrshmëria
Hixhabi dhe mbulimi i trubit është nga natyrshmëria e femrës dhe ajo nga natyrshmëria e saj nuk dëshiron që ta shohë askush. Saqë muslimanja, e cila është e turpshme turpërohet edhe nga burri i saj, të cilin All-llahu ia ka bërë të lejuar. Pra, nga natyrshmëria e njeriut është mbulimi, ndërsa nga natyrshmëria e kafshës është xhveshja.

Hixhabi është adhurim i All-llahut
Hixhabi me të vërtetë ështe dekor nga dekoret e adhurimit të All-llahut, sepse Ai që na ka obliguar këtë është All-llahu. Thotë All-llahu i Lartësuar: “le të venë shamitë mbi kraharorin e tyre!” [En-Nur, 31]
Ajo besimtare, e cila i nënshtrohet urdhërave të All-llahut, është ajo zemra e të cilës i është mbushur me iman (besim) dhe dashuri ndaj All-llahut, ndërsa çështja e hixhabit nuk është e ndarë nga normat e All-llahut dhe mënyra e jëtës Islame. Ajo është çështje e cila lidhet me besimin dhe normat Islame.

Hixhabi të shpije deri tek një përfundim i mirë
Thotë një nga të parët tonë: Nëse dëshiron ta dish pozitën tënde tek All-llahu, shiko se në çfarë pozite të ka lënë. Nëse All-llahu e ka lënë një motër besimtare që ta adhurojë Atë dhe ta vendos hixhabin të njëjtën pozitë do ta ketë tek Zoti i saj. Jo vetëm kaq por ka thënë Pejgamberi [sal-lallahu alejhi ve sel-lem]: "Nëse All-llahu dëshiron mirësi për robin e Tij atëherë atë e shfrytëzon. Është pyetur: Po si e shfrytëzon (sepse All-llahu s’ka nevojë për askend). Pejgamberi [sal-lallahu alejhi ve sel-lem] është përgjigjur: Ia mundëson që të veprojë punë të hajrit para vdekjes së tij dhe pastaj ia merr shpirtin.” (transmeton Tirmidhiu, shejh Albani e ka bërë të vërtetë)
Nëse All-llahu ta mundëson që të mbulohesh sa të jeshë gjallë atëherë dije motër e nderuar se All-llahu ka dëshiruar të të shfrytëzojë, pra bëj sexhde falenderimi Zotit tënd o ti motër e pastër.

Hixhabi është mbrojtje nga dënimi
Ka thënë Pejgamberi [sal-lallahu alejhi ve sel-lem]: “Dy grupe nga banorët e Xhehennemit ende s’i kam parë. Dhe ndër to përmendi: Gra të veshura por të xhveshura, kokat e tyre i kanë sikur gunga në shpinën e deves. Ato nuk do të hynë në xhennet e as do t'ia ndijnë erën e tij (e era e tij ndihet shum largë).” (transmeton Muslimi)
Ajo çka e ka veshur hixhabin ajo e ka larguar vehten e saj nga dënimi i All-llahut të Madhëruar.

Hixhabi është shenjë e një femre të lirë
Transmetohet nga Suda se kriminelët i kanë ofenduar gratë, të cilat dilnin natën, ndërsa kur kanë parë ndonjë femër, e cila ishte me hixhab e kanë lënë dhe kanë thënë: Kjo "është e lirë", ndërsa nëse kanë parë ndonjë grua, e cila nuk ishte me hixhab kanë thënë: Ofendoni këtë!
Për këtë All-llahu [subhanehu ve teala] ka zbritur ajetin ku thotë: “O ti Pejgamber, thuaju grave tua, bijave tua dhe grave të besimtarëve le t’i vënë mbulesat e veta mbi trupin e tyre, sepse kjo është më afër që ato të njihen (se nuk janë rrugaçe) e të mos ofendohen. All-llahu i fal gabimet e kaluara, Ai është Mëshirues”. [El-Ahzab, 59]

Hixhabi është nderë
All-llahu iu është drejtuar grave të moshuara, të cilat nuk ngjallin emocione tek gjinija mashkullore duke iu thënë: "E gratë e moshuara, të cilat nuk dëshirojnë martesë më, për to nuk është mëkat ta heqin petkun mbulues të tyre...” [En-Nur, 60]
Dmth, nuk ka gjynah që të dalë para burrave me fustan apo mantil të thjeshtë, i cili nuk i'a tërheq vëmendjen burrave dhe nuk ngjall epsh. Por, “... megjithëqë më së miri është për to të jenë të përmbajtura. All-llahu dëgjon, di”. [En-Nur, 60]
Nëse ajo grua e moshuar vendos hixhab dhe mbulohet sikur mbulohen të rejat atëherë kjo është më e mirë dhe më e pastër për të dhe do të ketë më shumë shpërblim.

Hixhabi është thirje për çdo besimtare
All-llahu i Madhëruar iu është drejtuar për mbulesë çdo besmitareje, e cila e llogarit vehten si ndjekëse e kësaj feje dhe e cila beson Ditën e Gjykimit.
Thotë All-llahu [subhanehu ve teala] në Kur'an: “..dhe grave të besimtarëve...” dhe “...dhe thuaji besimtareve...”, siç shihet se thirja është për të gjitha femrat muslimane. Ndërsa përgjigja do të jetë vetëm nga ato, të cilat e besojnë sinqerisht All-llahun dhe Ditën e Gjykimit.


Mahmud El-Misrij
Përktheu:
Senad Ramadani
15 Nëntor 2007
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Shiko profilin e anëtarit
 
Dobite embuleses
Mbrapsht në krye 
Faqja 1 e 1

Drejtat e ktij Forumit:Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
Tetova Forum :: KULTURA :: Feja Islame-
Kërce tek: