Ibn El Kajjim ka përmendur dhjetë arsye, që sjellin dashurinë e All-llahut ndaj robit dhe dashurinë e robit ndaj Zotit. (Këto dhjete janë):
E para: Leximi i Kur’anit, duke medituar per domethënien e tij dhe të përpiqurit për ta kuptuar përmbajtjen e tij.
E dyta: T’I afrohesh All-llahut, duke bërë vepra vullnetare(nafile) mbas veprave të obliguara. Kjo është kështu, siq ceket në hadithin kudsi: ”Ai vazhdon të më afrohet edhe më tepër me anë të veprave vullnetare, që e shton edhe më tepër dashurinë Time ndaj tij, e kështu Unë filloj ta dua atë.” (transmetuar nga Buhariu)
E treta: Të kujtuarit vazhdueshmëm të All-llahut në gjitha gjendjet me gjuhë, Zemer dhe me vepra. Madhështija e dashurisë së secilit perballë All-llahut, përcaktohen prej këtyre gjërave.
E katerta: Gjërat, të cilat i do All-llahu, t’u japësh përparësi, nëse jemi përfshirë me epshet tona, përballë atyre gjërave që i duam ne.
E pesta: Zemra, që është e etur mbas emrave dhe atributeve të All-llahut dhe Zemra që shëtit në kopshtin e Diturise.(kerkon Dituri)
E gjashta: T’i veshtrojmë fshehtësit dhe dukshmërit e All-llahut siq janë Bujaria, Miresia dhe Dhuntia
E shtata: Dhe kjo është më e mrekullueshmja prej të gjithave, qe personi ta ketë Zemren e butë, të nënshtruar dhe të jetë shpirtmirë para All-llahut.
E teta: Të qëndruarit vetëm me All-llahun, kur të zbret në të tretën natës, duke lexuar librin e Tij dhe kur perfundon këtë(lexim) me kërkim faljeje dhe për pranimin e pendimit.
E nenta: Të qëndruarit me të dashurit dhe të sinqertit(robët e All-llahut) duke përfituar nga frutet që posedojnë bisedat e tyre . Dhe të mos flasësh, perveq nëse është e dobishme ose e di që kjo përmirëson gjendjen tënde dhe do jetë i dobishme për të tjerët.
E dhjeta: T’ju largohesh çdo gjëje, cila vëhet ndërmjet zemres dhe All-llahut.
Këto dhjetë Gjëra do t’i sjellin të dashurit të arrijnë shkallën e vërtet të dashurisë. Kjo do t’i sjell tek i Dashuri(All-llahu) i tyre.
(Kur'an: Sure Jasin 36:17)